Nahrávam Udalosti

Pozvánka na podujatie v rámci cyklu Literárne a hudobné večery

Mojim srdcom hudba znie – stretnutie s hudobným skladateľom a dirigentom Matejom Slobodom

Matej Sloboda študoval na akadémii múzických umení v Bratislave, Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a Universität für Musik und darstellende Kunst v Grazi. Vďaka doktorandskému štúdiu na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne mal možnosť v akademickom roku 2021/22 študovať na Universität der Künste v Berlíne. Jeho tvorba zahŕňa skladby pre orchester, komorný súbor, sólové nástroje, zbor, komorné zoskupenia so sólom či elektroakustické a improvizované diela. Ako dirigent uvádza diela svetových a slovenských skladateľov.

Od založenia komornej skupiny EnsembleSpectrum v roku 2012 pôsobil ako jej umelecký vedúci a dramaturg a vystupoval na koncertoch a festivaloch venovaných súčasnej hudbe na Slovensku aj v zahraničí (Melos-Étos, Asynchrónie, MusicOlomouc, Muzički Biennale v Záhrebe, ISCM 2016 v Južnej Kórei, ISCM 2018 v Číne a i.). Od roku 2019 vedie kolektív experimentálnej hudby s Lenkou Novosedlíkovou a Evou Hruškovou, Critical Band. Rhythmus.Diagonal pre basovú flautu, video a komorný súbor, venovaný flautistke Eve Hruškovej, získal Cenu Jána Levoslava Bellu.

V rámci svojho umeleckého pôsobenia Sloboda nadviazal spoluprácu s poprednými sólistami (Gareth Davis, Yan Liu, Daniel Havel a i.), dirigentmi (Marie Jacquot, Ivan Buffa, Marian Lejava a i.) či súbormi (Tianjin Symphony Orchestra, Gaia Quartet, Fama Q, ZOE Chamber Orchester a i.). Zúčastnil sa medzinárodných skladateľských kurzov a konzultuje svoju hudbu so skladateľmi ako sú napr. Tristan Murail, Kaija Saariaho, Zygmunt Krauze či Peter Adriaansz.

Do života a tvorby mladého umelca môžete nahliadnuť 21. júna 2023 o 16.00 h v priestoroch expozície LHM Múzeum – domov múz na 2. poschodí ŠVK v Banskej Bystrici.

 

Kurátor podujatia: Mgr. Imrich Šimig

 

 

 

Total Views: 310 ,

Zdieľajte tento príspevok, Vyberte si svoju platformu.